ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρεις τραυματίες από τα επεισόδια στην πλατεία των Ιωαννίνων


Σε πραγματική κόλαση μετατράπηκε για ένα τέταρτο περίπου, το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, όταν ομάδες ακροδεξιών, μελών της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Οι πρώτοι, φορώντας κράνη οι περισσότεροι, επιτέθηκαν στους δεύτερους με λοστούς, καδρόνια και ότι άλλο έβρισκαν.
Για λίγα λεπτά στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων εκτυλίχθηκε ένας άνευ προηγουμένου πετροπόλεμος. Κομμάτια από πλακάκια, μάρμαρο ακόμη και κολωνάκια ξηλώθηκαν και εκσφενδονίζονταν προς πάσα κατεύθυνση.
Σωροί από πέτρες μαρτυρούν ακόμη το μένος με το οποίο συνεπλάκησαν οι δύο ομάδες.
Από τις άγριες συμπλοκές τραυματίστηκαν τρία άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και βρίσκονται εκτός κινδύνου.
Τα επεισόδια έληξαν μετά την επέμβαση της Αστυνομίας. Μία διμοιρία των ΜΑΤ κινήθηκε στην πλατεία και με την χρήση καπνογόνων κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να διαλύσει τις ομάδες αναρχικών και ακροδεξιών.

ΠΗΓΗ: epirusPost.gr

 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ ρωτάει τους κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Ν.Δ. στην Ήπειρο


Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή της, θέτει σειρά  ερωτημάτων για τα  καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας και αναδεικνύει τις ευθύνες όλων των κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων (νομάρχης, δήμαρχος) που στηρίζονται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η ανακοίνωση της Ν.Ε. έχει ως εξής: 

Αντιλαμβανόμαστε τη δυσχερή θέση του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ. και των παραγόντων της και τον άχαρο ρόλο τους να καλούνται να υπερασπιστούν μια αδιέξοδη πολιτική. Μια πολιτική που έχει καταδικάσει τα Γιάννινα και ολόκληρη την Ήπειρο να είναι πιο φτωχή περιοχή με τη μεγαλύτερη ανεργία, κυρίως μεταξύ των νέων και των γυναικών , σύμφωνα και με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του προσδιόρισε με σαφήνεια τους άξονες ανάπτυξης της Ηπείρου και της εξόδου της χώρας από την κρίση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ- ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΠΠΕΘΕ

Επερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού με θέμα: «Θεσμικό πλαίσιο και προβλήματα στη λειτουργία των αυτόνομων Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων» κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο Γιαννιώτης Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντουλας.

Το πλήρες κείμενο της Επερώτησης, έχει ως εξής:

«Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ) αποτελούν επί 24 χρόνια τον πλέον σημαντικό θεσμό περιφερειακής πολιτιστικής ανάπτυξης. Είναι μια σημαντική κατάκτηση του ελληνικού θεάτρου, που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ως Υπουργός Πολιτισμού η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, με σκοπό τη θεατρική αποκέντρωση, την ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και τη διάδοση της τέχνης του θεάτρου σε ολόκληρη την επικράτεια.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ωστόσο, χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ αντιμετωπίζει μια πολυμέτωπη κρίση που συνίσταται:

* Στην καθυστερημένη και ελλιπή χρηματοδότησή από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ)
* Στη συστηματική καθυστέρηση ανανέωσης των προγραμματικών συμβάσεων με το ΥΠΠΟ
* Στη μη έγκαιρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Η παραπάνω κατάσταση έχει δημιουργήσει αξεπέραστα λειτουργικά προβλήματα στο σύνολο των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας και έχει διαμορφώσει ήδη τις συνθήκες για τη σταδιακή μείωση του αριθμού και του έργου τους.

Στα προβλήματα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ένταξη των αυτόνομων ΔΗΠΕΘΕ στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006). Η ένταξη αυτή, αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία τους. Αντιμετωπίζει τα ΔΗΠΕΘΕ , όχι ως χώρους καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά αποκλειστικά ως δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ θέτει ασφυκτικούς διοικητικούς περιορισμούς που ακυρώνουν την καλλιτεχνική πλευρά του θεσμού. Για παράδειγμα οι καλλιτεχνικοί διευθυντές δεν είναι σε θέση εκ των προτέρων να γνωρίζουν τις ανάγκες των παραστάσεων που θα ανέβουν, τόσο αναφορικά με το κόστος των υλικών, όσο και του ανθρώπινου δυναμικού. Βάσει του κώδικα όμως θα πρέπει να προκηρύσσουν πρόχειρους διαγωνισμούς στην αρχή του έτους, για είδη που μπορεί να χρησιμοποιήσουν σε παραστάσεις που ίσως πραγματοποιηθούν. Είναι λοιπόν φανερό, πως υπάρχει άμεση ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση που θα παρέχει στα ΔΗΠΕΘΕ τις θεσμικές δυνατότητες να λειτουργήσουν και να αναπτύξουν το έργο τους.

Για τα έτη 2007 και 2008 ενώ τα ΔΗΠΕΘΕ σύμφωνα με τις προγραμματικές τους συμβάσεις έπρεπε να εισπράξουν συνολικά 273.330 ευρώ (205.000 για τις δύο θεατρικές περιόδους και 68.330 για την παράταση) εισέπραξαν τελικά με μεγάλη καθυστέρηση το ποσό των 180.262 ευρώ συνολικά. Δηλαδή αποδόθηκαν σε κάθε ΔΗΠΕΘΕ 93.068 ευρώ λιγότερα από τα προβλεπόμενα και προγραμματισμένα κατά τα δύο παραπάνω έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 16 αυτόνομων ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, τα 15 είναι υπερχρεωμένα. Προκειμένου μάλιστα να μη διακόψουν τη λειτουργία τους έχουν αναγκασθεί να καταφύγουν σε ασύμφορο τραπεζικό δανεισμό (ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Βορείου Αιγαίου) ή σε άτυπες συμφωνίες με άνισους όρους με ιδιώτες ως συμπαραγωγούς. Με τον τρόπο αυτό όμως οι ιδιώτες αυτοί αποκτούν δικαίωμα χρήσης αρχαιολογικών και άλλων δημόσιων χώρων με ιδιαίτερα χαμηλό ή καθόλου μίσθωμα.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει πως τα ΔΗΠΕΘΕ ασφυκτιούν από πλήθος υποχρεώσεων προς τρίτους αλλά και προς τους ίδιους τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ούτε στοιχειωδώς πολλές φορές ο προγραμματισμός της καλλιτεχνικής παραγωγής και λειτουργίας τους. Υπάρχει ανάγκη από ένα σαφές πλαίσιο χρηματοδότησης των αυτόνομων ΔΗΠΕΘΕ με καθορισμό των υποχρεώσεων του κράτους αλλά και της αυτοδιοίκησης, από σαφείς προδιαγραφές για τη λειτουργία τους (θίασος, ελάχιστη παραγωγή) καθώς και από χρηματοδοτικά κίνητρα όταν το έργο τους υπερβαίνει αυτές τις προδιαγραφές (διεθνείς συνεργασίες κ.λ.π.)

Επερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού


* Για την πολιτική που ακολουθεί που οδηγεί τα ΔΗΠΕΘΕ στην απαξίωση, το μαρασμό και τελικά την εξαφάνισή τους.
* Για την ένταξη των αυτόνομων ΔΗΠΕΘΕ στο νόμο 3463/2006 περί του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
* Για τις καθυστερήσεις και τη διαρκή μείωση της χρηματοδότησης που οδηγούν τα ΔΗΠΕΘΕ σε οικονομική ασφυξία.»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εγκατάλειψη του υδροηλεκτρικού έργου Μετσοβίτικου


Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Αργύρης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με την πορεία του  υδροηλεκτρικού έργου στο Μετσοβίτικο, αναφέρει τα εξής:

Το υδροηλεκτρικό έργο του Μετσοβίτικου με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 29 MW (2 μονάδες των 14,5MW η καθεμία) άρχισε να κατασκευάζεται την άνοιξη του 1996.

Η πρώτη φάση του έργου περιελάμβανε την κατασκευή Αγωγού (σηράγγων) προσαγωγής μήκους 4 χιλιομέτρων, Σήραγγας Προσπέλασης του Σταθμού 300 μέτρων και άλλα συναφή Έργα, κατασκευάστηκε από την εταιρία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΤΕ» και ολοκληρώθηκε το 2000.

Η εκτέλεση της δεύτερης φάσης των εργασιών που συμπεριελάμβανε την κατασκευή του Υπόγειου Σταθμού Παραγωγής με τον βοηθητικό Ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, το Φράγμα Ταμιευτήρα και η Διώρυγα Φυγής άρχισε το 2004 από την ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ εταιριών «ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε. – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Τ.Ε. – ΕΔΡΑΣΗ Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ Α.Τ.Ε.», δεν ολοκληρώθηκε όμως γιατί ο Εργολάβος στις αρχές του 2007 εγκατέλειψε τα Έργα και έκτοτε παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων περί του αντιθέτου, το Έργο παραμένει σε αδράνεια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι γίνεται με τα ελικόπτερα Έρικσον;


Ερώτηση που αφορά την τύχη των ελικοπτέρων Έρικσον και την πιθανή απουσία τους από το έργο της πυροπροστασίας του ερχόμενου καλοκαιριού κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Βαγγέλης Αργύρης. Η ερώτηση έχει ως ακολούθως:

ΘΕΜΑ: «Κινδυνεύει να μείνει απροστάτευτος από τις πυρκαγιές ο Ν. Ιωαννίνων από την πιθανή απουσία των πυροσβεστικών ελικοπτέρων Έρικσον»

O Νομός Ιωαννίνων με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και τα δάση του, αντιμετωπίζει όπως και όλη η χώρα μας κάθε χρόνο τον κίνδυνο των πυρκαγιών. Μάλιστα υπάρχουν και άσχημες εμπειρίες κατά το παρελθόν, με τις επιπτώσεις από μεγάλες πυρκαγιές που στοίχισαν μέχρι και ανθρώπινες ζωές.

Η προστασία από τις πυρκαγιές αποτελεί κάθε χρόνο εθνικό θέμα μείζονος σημασίας και η λήψη μέτρων τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και καταστολής οφείλει να είναι για την πολιτεία, θέμα υψίστης προτεραιότητας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ακέφαλος παραμένει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου


Ο βουλευτής Ιωαννίνων Βαγγέλης Αργύρης κατέθεσε προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕτην παρακάτω ερώτηση:

Οι οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, οι περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, οι Ειδικές Ζώνες Προστασίας, τα δάση και συνολικά το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Η σημαντικότητα της προστασίας αυτού διαφάνηκε από πολύ νωρίς και τα βήματα προκειμένου για την επίτευξη αυτού του στόχου ξεκίνησαν από τις αρχές κιόλας του προηγούμενου αιώνα.

Κορυφώθηκαν δε με την δημιουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που σήμερα αριθμούν τους 28.

Ο ρόλος αυτών είναι άκρως σημαντικός αφού μόνο κάποιες από τις αρμοδιότητες τους αφορούν τον σχεδιασμό, προγραμματισμό, παρακολούθηση και αξιολόγηση της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, εφαρμογή μέτρων προστασίας, υποστήριξη προγραμμάτων και εργασιών διαχείρισης, προγραμματισμός οργάνωσης και υλοποίησης σχεδίων διασφάλισης οικονομικών πόρων, περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση.

Σελίδα 400 από 447