ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ - Σεμνή και ταπεινή... ερώτηση για ΟΓΕΕΚΑ στη Βουλή


Μια Πηνελόπη, όχι του Οδυσσέα αλλά του Μαξίμου, με τη βοήθεια Κοντού, σεμνά και ταπεινά μέσω Δήμητρας, θέλει να εκπαιδεύσει την αγροτιά. Οι οπαδοί της ΝΔ, που έκαναν αγώνα να βγάλουν Πρωθυπουργό τον Καραμανλή, μένουν άφωνοι με το τρόπο που κάποιοι επιλέγουν στελέχη μέσα στο ΥπΑΑΤ που επανίδρυσαν.
Το σκάνδαλο ανέδειξαν με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Αργύρη. Στην ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ- στην οποία υπήρξε μια μικρή αναφορά στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου-αναφέρονται τα εξής:

«Στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στον Οργανισμό Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ) «ΔΗΜΗΤΡΑ» διορίστηκε το Φεβρουάριο του 2008 η κ. Πηνελόπη Ράλλη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία στην αρμόδια για το διορισμό της Επιτροπή της Βουλής, η κ. Πηνελόπη Ράλλη απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών προκειμένου να αποδειχθεί η καταλληλότητά της για την προτεινόμενη θέση. Η κ. Ράλλη ήταν μόνιμος κάτοικος της Θεσσαλονίκης, με πολλές δραστηριότητες που είχαν έδρα τους τη Θεσσαλονίκη και είχαν σχέση με το Πανεπιστήμιο, την Green Peace, την προστασία των ζώων και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρώτευσαν Α. Βαγγελής και Γ. Παπατσίμπας στις εκλογές της Αστυνομίας

 
Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση ψήφων για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων, μετά την εκλογική διαδικασία που έγινε σήμερα.
Οι απερχόμενοι πρόεδροι των δύο μέχρι τώρα συνδικαλιστικών οργάνων, των αστυνομικών υπαλλήλων και των συνοριακών και ειδικών φρουρών, μοιράζονται την πρώτη και δεύτερη θέση.
Πρώτος σε ψήφους αναδείχθηκε ο κ. Αλέξης Βαγγελής με 256 ψήφους και δεύτερος ο κ. Γιώργος Παπατσίμπας με 249 ψήφους.
Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγονται ακόμη οι:
Ευθύμιος Καρκανάκης με 144 ψήφους, Γεώργιος Κατερίνης με 216 ψήφους, Κώστας Σιαχολέβας με 138, Σπυρόπουλος Γιώργος με 171 και Αριστοτέλης Τριανταφυλλίδης με 238 ψήφους.
Τα τρία από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι κύριοι Βαγγελής, Κατερίνης και Σιαχολέβας, προέρχονται από το σώμα των Συνοριακών και οι υπόλοιποι από τον κλάδο της Αστυνομίας.
Οι δύο υποψήφιοι που δεν εξελέγησαν είναι ο κ. Αθανάσιος Κωστούλας με 99 ψήφους και ο κ. Γιώργος Σιούτης με 16 ψήφους.
Στο Νομό Ιωαννίνων οι αστυνομικοί υπάλληλοι ανέρχονται στους 524 και οι συνοριακοί και ειδικοί φρουροί στους 406.
Η προσέλευση στις κάλπες ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και τα αποτελέσματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρεις τραυματίες από τα επεισόδια στην πλατεία των Ιωαννίνων


Σε πραγματική κόλαση μετατράπηκε για ένα τέταρτο περίπου, το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, όταν ομάδες ακροδεξιών, μελών της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Οι πρώτοι, φορώντας κράνη οι περισσότεροι, επιτέθηκαν στους δεύτερους με λοστούς, καδρόνια και ότι άλλο έβρισκαν.
Για λίγα λεπτά στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων εκτυλίχθηκε ένας άνευ προηγουμένου πετροπόλεμος. Κομμάτια από πλακάκια, μάρμαρο ακόμη και κολωνάκια ξηλώθηκαν και εκσφενδονίζονταν προς πάσα κατεύθυνση.
Σωροί από πέτρες μαρτυρούν ακόμη το μένος με το οποίο συνεπλάκησαν οι δύο ομάδες.
Από τις άγριες συμπλοκές τραυματίστηκαν τρία άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και βρίσκονται εκτός κινδύνου.
Τα επεισόδια έληξαν μετά την επέμβαση της Αστυνομίας. Μία διμοιρία των ΜΑΤ κινήθηκε στην πλατεία και με την χρήση καπνογόνων κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να διαλύσει τις ομάδες αναρχικών και ακροδεξιών.

ΠΗΓΗ: epirusPost.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ ρωτάει τους κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Ν.Δ. στην Ήπειρο


Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή της, θέτει σειρά  ερωτημάτων για τα  καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας και αναδεικνύει τις ευθύνες όλων των κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων (νομάρχης, δήμαρχος) που στηρίζονται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η ανακοίνωση της Ν.Ε. έχει ως εξής: 

Αντιλαμβανόμαστε τη δυσχερή θέση του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ. και των παραγόντων της και τον άχαρο ρόλο τους να καλούνται να υπερασπιστούν μια αδιέξοδη πολιτική. Μια πολιτική που έχει καταδικάσει τα Γιάννινα και ολόκληρη την Ήπειρο να είναι πιο φτωχή περιοχή με τη μεγαλύτερη ανεργία, κυρίως μεταξύ των νέων και των γυναικών , σύμφωνα και με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του προσδιόρισε με σαφήνεια τους άξονες ανάπτυξης της Ηπείρου και της εξόδου της χώρας από την κρίση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ- ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΠΠΕΘΕ

Επερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού με θέμα: «Θεσμικό πλαίσιο και προβλήματα στη λειτουργία των αυτόνομων Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων» κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο Γιαννιώτης Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντουλας.

Το πλήρες κείμενο της Επερώτησης, έχει ως εξής:

«Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ) αποτελούν επί 24 χρόνια τον πλέον σημαντικό θεσμό περιφερειακής πολιτιστικής ανάπτυξης. Είναι μια σημαντική κατάκτηση του ελληνικού θεάτρου, που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ως Υπουργός Πολιτισμού η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, με σκοπό τη θεατρική αποκέντρωση, την ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και τη διάδοση της τέχνης του θεάτρου σε ολόκληρη την επικράτεια.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ωστόσο, χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ αντιμετωπίζει μια πολυμέτωπη κρίση που συνίσταται:

* Στην καθυστερημένη και ελλιπή χρηματοδότησή από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ)
* Στη συστηματική καθυστέρηση ανανέωσης των προγραμματικών συμβάσεων με το ΥΠΠΟ
* Στη μη έγκαιρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Η παραπάνω κατάσταση έχει δημιουργήσει αξεπέραστα λειτουργικά προβλήματα στο σύνολο των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας και έχει διαμορφώσει ήδη τις συνθήκες για τη σταδιακή μείωση του αριθμού και του έργου τους.

Στα προβλήματα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ένταξη των αυτόνομων ΔΗΠΕΘΕ στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006). Η ένταξη αυτή, αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία τους. Αντιμετωπίζει τα ΔΗΠΕΘΕ , όχι ως χώρους καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά αποκλειστικά ως δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ θέτει ασφυκτικούς διοικητικούς περιορισμούς που ακυρώνουν την καλλιτεχνική πλευρά του θεσμού. Για παράδειγμα οι καλλιτεχνικοί διευθυντές δεν είναι σε θέση εκ των προτέρων να γνωρίζουν τις ανάγκες των παραστάσεων που θα ανέβουν, τόσο αναφορικά με το κόστος των υλικών, όσο και του ανθρώπινου δυναμικού. Βάσει του κώδικα όμως θα πρέπει να προκηρύσσουν πρόχειρους διαγωνισμούς στην αρχή του έτους, για είδη που μπορεί να χρησιμοποιήσουν σε παραστάσεις που ίσως πραγματοποιηθούν. Είναι λοιπόν φανερό, πως υπάρχει άμεση ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση που θα παρέχει στα ΔΗΠΕΘΕ τις θεσμικές δυνατότητες να λειτουργήσουν και να αναπτύξουν το έργο τους.

Για τα έτη 2007 και 2008 ενώ τα ΔΗΠΕΘΕ σύμφωνα με τις προγραμματικές τους συμβάσεις έπρεπε να εισπράξουν συνολικά 273.330 ευρώ (205.000 για τις δύο θεατρικές περιόδους και 68.330 για την παράταση) εισέπραξαν τελικά με μεγάλη καθυστέρηση το ποσό των 180.262 ευρώ συνολικά. Δηλαδή αποδόθηκαν σε κάθε ΔΗΠΕΘΕ 93.068 ευρώ λιγότερα από τα προβλεπόμενα και προγραμματισμένα κατά τα δύο παραπάνω έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 16 αυτόνομων ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, τα 15 είναι υπερχρεωμένα. Προκειμένου μάλιστα να μη διακόψουν τη λειτουργία τους έχουν αναγκασθεί να καταφύγουν σε ασύμφορο τραπεζικό δανεισμό (ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Βορείου Αιγαίου) ή σε άτυπες συμφωνίες με άνισους όρους με ιδιώτες ως συμπαραγωγούς. Με τον τρόπο αυτό όμως οι ιδιώτες αυτοί αποκτούν δικαίωμα χρήσης αρχαιολογικών και άλλων δημόσιων χώρων με ιδιαίτερα χαμηλό ή καθόλου μίσθωμα.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει πως τα ΔΗΠΕΘΕ ασφυκτιούν από πλήθος υποχρεώσεων προς τρίτους αλλά και προς τους ίδιους τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ούτε στοιχειωδώς πολλές φορές ο προγραμματισμός της καλλιτεχνικής παραγωγής και λειτουργίας τους. Υπάρχει ανάγκη από ένα σαφές πλαίσιο χρηματοδότησης των αυτόνομων ΔΗΠΕΘΕ με καθορισμό των υποχρεώσεων του κράτους αλλά και της αυτοδιοίκησης, από σαφείς προδιαγραφές για τη λειτουργία τους (θίασος, ελάχιστη παραγωγή) καθώς και από χρηματοδοτικά κίνητρα όταν το έργο τους υπερβαίνει αυτές τις προδιαγραφές (διεθνείς συνεργασίες κ.λ.π.)

Επερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού


* Για την πολιτική που ακολουθεί που οδηγεί τα ΔΗΠΕΘΕ στην απαξίωση, το μαρασμό και τελικά την εξαφάνισή τους.
* Για την ένταξη των αυτόνομων ΔΗΠΕΘΕ στο νόμο 3463/2006 περί του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
* Για τις καθυστερήσεις και τη διαρκή μείωση της χρηματοδότησης που οδηγούν τα ΔΗΠΕΘΕ σε οικονομική ασφυξία.»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εγκατάλειψη του υδροηλεκτρικού έργου Μετσοβίτικου


Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Αργύρης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με την πορεία του  υδροηλεκτρικού έργου στο Μετσοβίτικο, αναφέρει τα εξής:

Το υδροηλεκτρικό έργο του Μετσοβίτικου με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 29 MW (2 μονάδες των 14,5MW η καθεμία) άρχισε να κατασκευάζεται την άνοιξη του 1996.

Η πρώτη φάση του έργου περιελάμβανε την κατασκευή Αγωγού (σηράγγων) προσαγωγής μήκους 4 χιλιομέτρων, Σήραγγας Προσπέλασης του Σταθμού 300 μέτρων και άλλα συναφή Έργα, κατασκευάστηκε από την εταιρία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΤΕ» και ολοκληρώθηκε το 2000.

Η εκτέλεση της δεύτερης φάσης των εργασιών που συμπεριελάμβανε την κατασκευή του Υπόγειου Σταθμού Παραγωγής με τον βοηθητικό Ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, το Φράγμα Ταμιευτήρα και η Διώρυγα Φυγής άρχισε το 2004 από την ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ εταιριών «ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε. – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Τ.Ε. – ΕΔΡΑΣΗ Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ Α.Τ.Ε.», δεν ολοκληρώθηκε όμως γιατί ο Εργολάβος στις αρχές του 2007 εγκατέλειψε τα Έργα και έκτοτε παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων περί του αντιθέτου, το Έργο παραμένει σε αδράνεια.

Σελίδα 400 από 448