ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΠΟΙΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΠΟΙΗΣΗ

Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Δημήτρη Χατζή «100 χρόνια από τη γέννησή του»

Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Δημήτρη Χατζή «100 χρόνια από τη γέννησή του»

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει τιμητική εκδήλωση και τελετή επίσημης ονοματοδοσίας του Πολιτιστικού Πολυχώρου, εις ένδειξη μνήμης του συγγραφέα Δημήτρη Χατζή, για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου και ώρα 8:00 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Ο Δημήτρης Χατζής γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1913. Τελειώνει τη Ζωσιμαία Σχολή και στη συνέχεια γράφεται στη Νομική Σχολή της Αθήνας, αλλά δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ αργότερα πηγαίνει να σπουδάσει φιλολογία μαζί με τον αδελφό του, Άγγελο. Η ζωή του κάθε άλλο παρά στάσιμη. Εκτοπίζεται το 1936 από την αστυνομία του Μεταξά ως μέλος του κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδος. Στρατεύεται στον Αλβανικό πόλεμο και λαμβάνει μέρος στην εθνική αντίσταση. Το καλοκαίρι του 1947  εξορίζεται στην Ικαρία. Εντάσσεται στον Δημοκρατικό στρατό και μετά το τέλος του εμφυλίου εγκαθίσταται στην Ουγγαρία. Αργότερα εργάζεται ως υπότροφος και ερευνητής του Νεοελληνικού Ινστιτούτου στην Ακαδημία των Επιστημών του Ανατολικού Βερολίνου. Το 1962 επιστρέφει στην Ουγγαρία και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο ως βοηθός στην έδρα της Βυζαντινής Φιλολογίας. Με την πτώση της δικτατορίας έρχεται στην επιφάνεια το αίτημα της επιστροφής των πολιτικών προσφύγων με αποτέλεσμα την επιστροφή του συγγραφέα στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1974, ξαναφεύγει και επιστρέφει οριστικά αυτή τη φορά τον Ιούνιο του 1975. Ανήκει στους ανανεωτές ρεαλιστές συγγραφείς της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας, με κυρίαρχο στοιχείο της γραφής του τον κοινωνικό προβληματισμό. Ο Δημήτρης Χατζής απεβίωσε στη Σαρωνίδα της Αττικής το 1981.

Για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα θα μιλήσει ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, η καθηγήτρια Αικατερίνη Χατζή-Αργυροκαστρίτου και η Διδάκτορας Φιλοσοφίας Μαρία Στρατσάνη, Διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, ενώ, αποσπάσματα από τα έργα του Δημήτρη Χατζή θα διαβάσουν οι Μιχάλης Μπίζιος και Ξανθή Γεωργίου.

 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΠΟΙΗΣΗ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Φιλιππιάδα η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Φιλιππιάδα η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011, στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου Άγιοι και δαίμονες εις ταν πόλιν , Νο1 best seller εδώ και πέντε μήνες

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης η κα. Ιωάννα Θεοχαροπούλου Πρόεδρος του Συλλόγου Περί Βιβλίου Φιλιππιάδας. Ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλιππιαδιωτών Αττικής κ. Γιώργος Κολοβάτσιος και η κα. Γεωργία Κολιού από το βιβλιοπωλείο Βιβλιοαγορα . Στην συνέχεια ο συγγραφέας κ. Γιάννης Καλπούζος μας παρουσίασε το νέο του μυθιστόρημα.

To βιβλίο Άγιοι και δαίμονες εις ταν πόλιν ειναι μια μυθοπλασία και πραγματικότητα συνυφαίνονται στο υφαντό της Πόλης από το 1808 ως το 1831. Καθημερινή ζωή, έρωτες, δυνατές φιλίες, πλούτη, φτώχεια, οραματιστές, συμμορίες των δρόμων, χασικλήδες, δερβίσηδες, γενίτσαροι· αρνησίθρησκοι, κρυπτοχριστιανοί, δεισιδαιμονίες, ερωτικά ξόρκια, χαμένα όνειρα, οι γυναίκες στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού· πυρκαγιές, παζάρια, βεγγέρες, καπηλειά των 1000 τ.μ., η τρομερή φυλακή του Μπάνιον, το μπουντρούμι και η αστυνομία του Πατριαρχείου· κοινά σχολεία, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, ερωμένες Πατριαρχών, λεσβίες, αρώματα, λάσπες, βασανιστήρια, πανούκλα· προεπαναστατική περίοδος, Φαναριώτες, συνωμοσίες, μυστικές εταιρείες, προδότες, μισαλλοδοξία, οι σφαγές στην Πόλη το 1821· Ρωμιοί, Οθωμανοί, Αρμένιοι, Φράγκοι, Εβραίοι. Κι ακόμα Πόντος, Χίος, Δραγατσάνι, Μανιάκι, Αλεξάνδρεια.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΠΟΙΗΣΗ

''Βραδιά Πνεύματος και Πολιτισμού Παπαδατών''

''Βραδιά Πνεύματος και Πολιτισμού Παπαδατών''

Μεστή περιεχομένου και πυκνή σε εκλεκτό και φιλόμουσο ακροατήριο η''Βραδιά Πνεύματος καιΠολιτισμού Παπαδατών''στην Πλατεία του χωριού, την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011, που επίκεντρο είχε την παρουσίαση του Β΄τόμου του βιβλίου ''Περιήγηση στο δημοτικό τραγούδι'' του Σωκράτη Βασιλείου.


Την εκδήλωση συντόνισε με πληρότητα και μαεστρία η διακεκριμένη δημοσιογράφος του ''ΒΗΜΑΤΟΣ'' κ. Μ. Τσώλη.

Περιεκτική, αναλυτική, διεισδυτική και ταυτόχρονα σαγηνευτική η παρουσίαση του βιβλίου από την κ.Αγγελική Καραγεώργου. Ευειδής, εκφραστική, κυριολεκτικά μελίρρυτος η κ.Καραγεώργου, καθήλωσε στις θέσεις του το εκλεκτό ακροατήριο και συνήρπασε τον ψυχισμό του. Το ακροατήριο της το ανταπέδωσε με θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Άψογη και μαγευτική η απαγγελία των δ/δων: Σπυριδούλας & Αθηνάς Βασιλείου.

Υψηλής ποιότητας σε ερμηνεία και εκτέλεση ο ψηφιακός δίσκος, που συνοδεύει το βιβλίο.

Στον ψηφιακό δίσκο, που επιμελήθηκε με την γνωστή του σχολαστικότητα ο Κώστας Μήτσης, τα τραγούδια ερμηνεύουν οι : Νίκος Δάσκαλος, Βαγγέλης Κώτσου, Κώστας Μήτσης, Κώστας Παΐλας και Γιάννης Παπακώστας, ενώ στα πολυφωνικά τραγούδια τραγουδούν οι : Κώστας Βέρδης, Βαγγέλης Βέρδης, Σταύρος Σαδεδίν, και Γιάννης Νίνης. Συνόδεψε το μουσικό συγκρότημα του Κώστα Βέρδη με τον Κώστα Βέρδη στο κλαρίνο, τους Βασίλη Αβραάμ και Γιάννη Νίνη στο βιολί, τον Σταύρο Σαδεδίνστο λαούτο και τον Βαγγέλη Βέρδη στο ντέφι.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΠΟΙΗΣΗ

Λυρική Παμβώτιδα, στο νησί των Ιωαννίνων

Λυρική Παμβώτιδα, στο νησί των Ιωαννίνων

Η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου διοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά την Λυρική Παμβώτιδα, στο νησί των Ιωαννίνων. Πρόκειται για τον κορυφαίο θεσμό της ΕΛΣΗ, στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι ποιητές μέλη της Εταιρίας. Αυτή την χρονιά θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Νήσου, την Κυριακή 21 Αυγούστου, στις 7:30 το απόγευμα.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το περιοδικό «Ηπειρωτικά Γράμματα», την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών το Πνευματικό Κέντρο και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η βραδιά θα ξεκινήσει με τις προσφωνήσεις των αρχών και θα ακολουθήσει η απονομή βραβείων του πανελληνίου διαγωνισμού ποίησης με θέμα «Ο Πρώτος Στίχος», από την Τράπεζα Ηπείρου, χορηγού των χρηματικών διακρίσεων.
Ο Πανελλήνιος λογοτεχνικός διαγωνισμός ποίησης προσέλκυσε πάνω από 200 διαγωνιζόμενους, και όπως είπαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής Παναγιώτης Τσαμάτος, Ιωάννης Περυσινάκης και Μάρθα Καρπόζηλου, όλοι Καθηγητές Πανεπιστημίου, το επίπεδο ήταν εξαιρετικά υψηλό.
Στους νικητές θα απονεμηθούν τρία χρηματικά βραβεία (Α' βραβείο 500 ευρώ, Β' βραβείου 300 ευρώ και Γ' βραβείο 200 ευρώ) και πέντε έπαινοι στη δημόσια εκδήλωση «Λυρική Παμβώτιδα», στο Νησί Ιωαννίνων την Κυριακή 21Αυγούστου, που αποτελεί κορυφαίο πνευματικό θεσμό της ΕΛΣΗ, με απαγγελίες των ποιημάτων που διακρίθηκαν.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΠΟΙΗΣΗ

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Μόδη Γούναρη, "Η συνέχεια που πήγαινε..."

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Μόδη Γούναρη,

Οι εκδόσεις  ΠΑΝΟΠΤΙΚόΝ και το καφέ - μπαρ «Θυμωμένο Πορτραίτο» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Μόδη Γούναρη, "Η συνέχεια που πήγαινε...", το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, ώρα 1μμ, στον χώρο του καφέ - μπαρ «Θυμωμένο Πορτραίτο», Καποδιστρίου 20, Γιάννενα
Για το βιβλίο, συζητούν οι Πάνος Δημητρούδης, εκπαιδευτικός και Γιάννης Σδράνης, Κλινικός Χημικός.
Την συζήτηση θα διευθύνει ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδημητρίου.
Ο συγγραφέας, σπούδασε Ιατρική στα Γιάννενα τα χρόνια της μεταπολίτευσης και τώρα ζει και εργάζεται ως ψυχίατρος στην Θεσσαλονίκη. Το "Η συνέχεια που πήγαινε...;" είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του.

Σελίδα 1 από 8