/Για μέτρα στήριξης της τελευταίας στιγμής πάει η κυβέρνηση – Τι εξετάζεται

Για μέτρα στήριξης της τελευταίας στιγμής πάει η κυβέρνηση – Τι εξετάζεται



Οποιαδήποτε υπέρβαση από το 1,1% πρωτογενές πλεόνασμα, θα επιστρέψει ως στήριξη στην κοινωνία&#13

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Την συζήτηση για ένα μέτρο στήριξης της τελευταίας στιγμής άνοιξε ο πρωθυπουργός με την φράση του για «το ξύσιμο του πάτου του βαρελιού» προκειμένου να ενισχυθούν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη.  

Αυτήν τη στιγμή τα χέρια της κυβέρνησης είναι δεμένα, καθώς είναι αποφασισμένη να φυλάξει ως κόρη οφθαλμού το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,1% που θα της ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από S&P και Fitch που αποφασίζουν 20/10 και 1/12 αντίστοιχα. 
Οτιδήποτε όμως πάνω από το 1,1% επιτευχθεί ως το τέλος του έτους θα μπορούσε να επιστρέψει ως στήριξη με την παρέμβαση εξαιτίας δημοσιονομικών δυνατοτήτων και κοινοτικών κανόνων να μην μπορεί να είναι οριζόντια.  

Εικόνα για το αν θα υπάρξει ή όχι το δημοσιονομικό περιθώριο, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει στα τέλη Νοεμβρίου λίγο πριν την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού που αναμένεται στις 21/11. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του skai.gr., οι προβολές δείχνουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ,1-,2 μονάδες πάνω από το 1,1% κι επομένως να δημιουργηθεί ένα περιθώριο χοντρικά 220-440 εκατ€. Πόροι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως:  

-Επιταγή ακρίβειας με τους ίδιους δικαιούχους που δόθηκε και τα Χριστούγεννα του 2022 αλλά και το Πάσχα του 2023. Δηλαδή τους χαμηλοσυνταξιούχους των 600-800€, τους ανασφάλιστους υπερήλικές και τους δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ. Το κόστος του μέτρου ήταν περίπου 232εκατ€.

-Επέκταση του sector go για 2 ακόμη μήνες έως το τέλος του έτους για όλη την επικράτεια – σήμερα ισχύει μόνο για τα πληγέντα νοικοκυριά της Εύβοιας, της Θεσσαλίας και του Έβρου. 2 μήνες επέκταση θα κόστιζαν περί τα 168εκατ€. 

-Εάν οι συνθήκες στην διεθνή αγορά καυσίμων επιδεινωθούν, η παρέμβαση θα μπορούσε να αφορά και το πετρέλαιο θέρμανσης ή την αμόλυβδη. Το gas move κόστισε 300εκατ€ , η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης 217εκατ€ ενώ η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης 94εκατ€ 

-Κανείς φυσικά δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιο μέτρο έκπληξη ενώ ανάλογα με το τελικό μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου που ίσως προκύψει είναι σαφές ότι μπορεί να γίνει συνδυασμός παρεμβάσεων. 

Κι ενώ η κυβέρνηση πρέπει να περιμένει έως το τέλος του έτους για να κάνει – αν μπορέσει – μια επιπλέον κίνηση ελάφρυνσης, η ακρίβεια που επιμένει έχει φέρει τους Έλληνες καταναλωτές στα όρια τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν , η καταναλωτική εμπιστοσύνη των Ελλήνων το Σεπτέμβριο υποχώρησε τόσο ώστε να θεωρούνται πλέον οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη. Ακολουθούν σε αρκετά μεγάλη απόσταση Ούγγροι και Σλοβένοι.

-Σχεδόν 4/10 νοικοκυριά (37%) αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης τους ερχόμενους 12 μήνες 
-84% θεωρεί ότι δεν θα αποταμιεύσει  
-14% τρώει από τα έτοιμα για να βγάλει το μήνα

Πηγή: skai.gr



Source website link