/Η κυβέρνηση ρίχνει στην αγορά 2,1 δισ. έως τα Χριστούγεννα – Η έκθεση της Eurostat

Η κυβέρνηση ρίχνει στην αγορά 2,1 δισ. έως τα Χριστούγεννα – Η έκθεση της Eurostat



Τι αναφέρει η έκθεση της Eurostat και πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει την ψυχολογία της αγοράς&#13

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Στο …έβγα της χρονιάς, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει λεφτά με «ουρά» στην αγορά:  

-931εκατ€ για αυξήσεις στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων 
-430εκατ€ για τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις 
-352εκατ€ για το επίδομα αλληλεγγύης σε χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων 
-237εκατ€ για το επίδομα θέρμανσης  
-107εκατ€ για το επίδομα προσωπικής ακρίβειας 
-31εκατ€ για το youth move

Σύνολο 2,1δισ€, χρήματα τα οποία οι πολίτες έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη και το… timing δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο.  

Τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ δείχνουν ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Νοέμβριο, στις 106,2 μονάδες που είναι και η 2η χαμηλότερη τιμή μέσα στη χρονιά.  

Σύμφωνα με την Eurostat, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν μακράν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωζώνη με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να υποχωρείς στις -45,6 μονάδες που είναι επίσης η δεύτερη πιο χαμηλή τιμή μέσα στο 2023. 11 πιο πάνω είναι οι Εσθονοί στις -34 μονάδες και λίγο ψηλότερα στο «ευρωπαϊκό πατάρι» οι Σλοβένοι στις -32 μονάδες και οι Πορτογάλοι στις -30. 

Στο «ρετιρέ των ευτυχισμένων» συναντούμε κατά σειρά Λιθουανούς, Πολωνούς και Δανούς

Σχεδόν 2/3 νοικοκυριά (64%) περιμένουν ότι οι τιμές των προϊόντων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ή μεγαλύτερο ρυθμό και μόνο 1 στους 10 ενώ το 17% περιμένει σταθερότητα των τιμών. 

Το 57% των ελληνικών νοικοκυριών εκτιμά ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί λίγο ή πολύ τους επόμενους 12 μήνες. Λίγο υψηλότερο είναι το ποσοστό , 61%, αυτών που έχουν την ίδια εκτίμηση και για την οικονομική κατάσταση της χώρας γενικά.  

Μόνο το 5% από 8% τον προηγούμενο μήνα περιμένει αισθητή ή έστω ελαφριά βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. 

Μοιραία το 55% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τους επόμενους 12 μήνες θα ξοδέψει λιγότερα ενώ και ο δείκτης πρόθεσης σημαντικών αγορών (ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα) επιδεινώθηκε στις -44 μονάδες. Μόλις το 7% εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να ξοδέψει περισσότερα.  

Περισσότεροι από 8 στους 10 (85%)  δεν θεωρούν ότι θα είναι σε θέση να αποταμιεύσουν τους προσεχείς 12 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο σχετικός δείκτης στην Ελλάδα είναι αρνητικός κατά 67 μονάδες, στην Ευρωζώνη είναι θετικός κατά περίπου 3,7 μονάδες. Μόνο το 13% στην Ελλάδα θεωρεί την αποταμίευση πιθανή ή πολύ πιθανή.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι 61% δηλώνουν ότι μόλις που τα βγάζουν πέρα, 14% ότι αντλεί από τις καταθέσεις του και σχεδόν 1/10 ( 8%) ότι έχει χρεωθεί. Αντίθετα περίπου το 16%, δηλώνουν ότι καταφέρνουν να… βάζουν κάτι στην άκρη.  

Λίγο καλύτερα τα πράγματα ως προς τις προβλέψεις για την ανεργία. 37% περιμένουν αύξηση της και 20% μείωση της το επόμενο 12μηνο.

Πηγή: skai.gr



Resource hyperlink